Followers

Thursday, 13 March 2014

borang "hari jubah"



Bismillahirrahmanirrahim...



Assalamualaikum wbt,





Semalam dapat borang dari ketua kelas. Bila pegang dan baca isi-isi borang tu rasa sebak tiba-tiba. Ya Allah, 4 tahun kejap je masa berlalu. Dah nak habis dah degree miLa. Rasa macam baru je lagi mak ayah mila hantar masuk UTM ni.

Kalau di ingat kan semula macam-macam dah harungi. Suka..duka.. Pengalaman yang sangat berharga, tak ternilai rasanya. ‘Pengalaman ibu segala guru’. Tapi cukup ke ilmu dan pengalaman yang ada ni untuk hadapi untuk masa yang akan datang?

Teringat satu motivasi, tapi lupa terbaca kat mana. Motivator tu cakap, menuntut ilmu ni tak semestinya kena pergi sekolah, kena ada pen dengan kertas, kena dengar cikgu mengajar kat depan. Tapi menuntut ilmu tu sangatlah meluas. Bila dan kat mana-mana pun kita boleh dapat ilmu. Cari lah ilmu, insyaallah kita tak akan rugi. Dan beramal lah dengan ilmu yang kita ada.

Terjumpa satu hadits Imam At-Tarmidzi,

“Sesungguhnya kami mendengar Al-Quran yang menakjubkan.
Sesiapa yang mendapat ilmu daripadanya, ia pasti unggul.
Sesiapa berkata dengan menggunakan konsepnya, ia berada dalam kebenaran.
Sesiapa menetapkan hukum dengannya, ia pasti berlaku adil.
Sesiapa mengamalkan kandungannya, ia pasti diberi pahala,
Dan sesiapa mengajak orang lain kepadanya, ia pasti akan ditunjukkan kea rah jalan yang lurus.”


p/s: sama-samalah kita doa kan kejayaan kita di dunia dan akhirat.


8 comments:

  1. semoga mila terus success.. sekejap sahaja masa berlalu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin..terima kasih kak aiza..mila doa kn utk akak jugak :)

      Delete
    2. amin.. terima kasih kembali mila.. salam jumaat.. :D

      Delete
  2. mila... mama doakan mila terus berjaya mengapai apa yang dihajati okeh dear..
    nanti add mama kat fb lerr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih mama :) mila doa kn yg tbaik utk mama jugak..
      mila da like page baru mama..tp kn fb mama mila takleh nak add..tak tawu la kenapa :(

      Delete
  3. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete

po

jom tengok-tengok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...