Followers

Wednesday, 24 July 2013

Kalau lupa kata laluan SPA


Bismillahirrahmanirrahim...

Rasanya dah kerap sangat miLa dengar orang merungut lupa kata laluan bagi permohonan SPA (suruhanjaya perkhidmatan awam).  Ada yang mengadu tunggu2 SPA hantar kata laluan yang baru tapi bila check emel tak dapat pun kata laluan baru. So..miLa cubalah bantu mana yang patut. Alhamdulillah..selesai masalah. Huhu

Mula-mula blur jugak, tapi bila fahamkan betul Panduan Pengguna Borang SPA8i baru faham. Tapi ini untuk masalah yang tak terima kata laluan baru dari SPA je taw, miLa cuba ringkaskan kat sini:

1) klik “lupa kata laluan”

klik Lupa Kata Laluan



masukkan nombor IC dalam ruang MyID dan klik "Reset Kata Laluan"

Lepastu keluar ni, klik je Ok.


2) Semak akaun emel anda dan tunggu dalam masa 48 jam.

3) Kalau tak terima sebarang emel daripada SPA, korang kena hubungi SPA di alamat emel HantarPengaktifan@spa.gov.my


Ni contoh emel mila, klik gambar untuk lebih jelas


4) Tunggu dan pihak SPA akan balas emel korang.



Kalau case miLa, pihak SPA suruh buat akaun emel baru. Dah buat lepastu kena send alamat emel baru kat dorang balik. Memang pantas dorang wat kerja. Alhamdulillah, kejap je dah dapat respon. Huhu.. 


21 comments:

  1. akak mila macam tau je syuk nak buat acc SPA tu. hehe .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..yeke? kebetulan..huhu..gdluck syuk :)

      Delete
  2. owhhhh..mcm 2..tp dh lama xbuka spa ni =) kalau kita bt akaun bru xboleh ke?? dftar bru kalau dh lupa password?? sy ni..byk sgt akaun..smpai sesetgh tu dh lupa password hu3..ape pn nice sharing cikgu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm...tak boleh..sebab nak daftar ni kena guna no ic..so, SPA tawu yg fais da pernah dftar sblum...hehe..nmpak nye kena la minta kata laluan baru ye..huhu..

      klau mila semua akaun mila guna paswod yg same..senang..hehe..lau gune2 lain2 memang gugur rambut nak ingat kn semula =D

      Delete
    2. owhhh ok =) baik cikgu..akn ku turuti semuanya..he3..

      Delete
    3. hehe..bagus anak murid mila sowang ni..menurut kata je..huhu..best student :)

      Delete
  3. bagusnya buat tutorial lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..malas jugak sebenar nye..tapi, macam da selalu sangat dengar orang merungut pasal masalah ni..so, harap2 dapat la membantu mereka2 yg di luar sane..hehe

      Delete
  4. tak pernah masuk guna komputer lgi..duk guna borang je..hii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..yeke? tula..tiba2 rase isi borang lagi senang..kalau online ni mcm payah sikit..huhu..dua2 ada baik ngan bruk nye..huhu

      Delete
  5. lagi 1, kerapkan buka..insyaAllah xde masalah kut..before ni akk malas buka..hehehe.. pastu jd cmtu..pastu biasakan buka selang seminggu ke..so nmpk mcm kita aktif la kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh...yeke..hehe..mila nye pun dah lama tak bukak..hmm..kena jugak jenguk jugak lah..huhu..ni duk sibuk bukak kn orang nye je..hehe

      Delete
  6. Pehh sangat lama tak jenguk acc SPA. Hekhek~ Memang dah lupa password pun ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke? ha...nanti kalau ade masalah roger mila ye..hik3..

      Delete
  7. Salam..
    kalau lupa kata laluan email mcmna nak link tuk password spa..
    sbb spa akan bg kata laluan baru kat email kan,tp email dah deactive :(
    harap blh bantu

    ReplyDelete
  8. Salam,
    nak tnya mcmna kalau kes lupa kata laluan SPA & email dah deactive..
    kan SPA bg kata laluan melalui email tp email tu dah deactive..mcmna erkk :(
    harap cik mila dpt bantu ASAP :(

    ReplyDelete
  9. Salam..
    kalau lupa kata laluan email mcmna nak link tuk password spa..
    sbb spa akan bg kata laluan baru kat email kan,tp email dah deactive :(
    harap blh bantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalamm queenB..
      maaf lambat reply..kalau lupa kata laluan emel eh? hmm..sya rasa awak kena buat emel baru..dan maklum kan pada SPA emel baru awak.. :) hubungi SPA guna alamat emel yang sy da bagi kat ats ^_^

      Delete
  10. salam terima kasih dengan panduan yang diberi..ianya banyak membantu...:)

    ReplyDelete

po

jom tengok-tengok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...