Followers

Thursday, 29 November 2012

pilihan hatiku =)


Semester depan miLa dah kena latihan mengajar (LM) atau dalam kata lainnya praktikal. Kalau istilah course-course lain, LM tu sama macam Latihan Industri (LI). Makin dekat ni, makin berdebar pulak rasa. Yelah, nak kena mengajar anak orang ni. Ish..boleh ke tak miLa ni? Ya Allah, harap-harap segalanya dipermudahkan la. Aminn…

Hari ini permohonan untuk latihan mengajar (LM) dah dibuka. Dalam kepala miLa ni memang dah aim 2 3 sekolah, tapi semuanya dalam Kluang je la. Tapi bila bukak tu…alamak…semua yang miLa nak takde pulak. Ayoooyo…guane ni?

                                                        senarai pilihan sekolah

Lepas telefon mak dengan abah barulah rasa yakin sikit nak buat keputusan sendiri. Nak fikir lama-lama pun miLa rasa dah takde jalan lain. So, lastly inilah pilihan miLa…

                                                              pilihan hatiku =)

Kalau susah-susah pun dekat dengan rumah, so kalau jadi apa-apa takde lah nak gelabah cendol sangat (rosak bahasa..ish3). hehe.. Rumah dah tak payah fikir nak sewa kat mana, duduk rumah family jelah. Makan pun mak ada! Huhu..Harap-haraplah dapat dalam Kluang ni je ye…

Apa-apa pun yang terjadi nanti miLa terima dengan redha. Insyaallah, semua yang telah tertulis  ada hikmah disebalik ketentuanNya. Amin.....

p/s: Dua sahabat baik miLa dapat peluang LM kat Indonesia. Hmm.. jealousnya. Korang…jangan lupa miLa ye nanti  =(


Sunday, 25 November 2012

wanita dan epal


Wanita itu ibarat epal,

Epal yang tidak berkualiti amat senang diperoleh kerana ia akan berguguran di tanah. 

Tapi, epal yang tidak mampu dibeli berada di puncak. 

Susah dipetik, susah di gapai.

Kadang-kadang epal itu risau, 
 “Kenapa diriku belum dipetik?”

Lantas ia merendahkan martabatnya kerana tiada siapa yang berani memetiknya.

Hanya pemuda yang benar-benar hebat sahaja yang mampu, mungkin bukan di dunia tapi di akhirat. Biarlah jodoh bukan di dunia asalkan cinta Ilahi mengiringi.



Sunday, 18 November 2012

"untukmu yang jauh di sana"


Bismillahirahmanirrahim...


Aku tak ingin terlalu banyak merangkai kata2 puitis untukmu terlebih dahulu, Aku hanya ingin menulis :



" Aku mencintaimu kerana Allah. Aku mencintaimu kerana Agama yang ada padamu. Jika engkau hilangkan Agama dalam dirimu maka hilanglah pula cintaku kepadamu."
~Imam Nawawi~

Sedikit pinta dariku..

Peliharalah Agamamu,
Rawatlah Imanmu,
Jagalah Lisanmu,
Muliakan akhlakmu,
Sirami kecintaanmu kepadaNya,
Dan pupuklah selalu ketakwaanmu kepadaNya.

Jika engkau selalu berpegang teguh pada Agamamu dengan sebaik-baiknya,perjalanan hidupmu akan menjadi baik pula...Dan insyaAllah engkau akan mendapatkan cintamu atas redhaNya.

Itu saja dulu..

Moga suatu waktu Allah mempertemukan kita bersama-sama merajut jalinan kasih yang diredhaiNya ..Aamiin..

Akhirnya salam santun selalu dariku..
Ku tunggu engkau di Gerbang Kehalalan..InsyaAllah ..




banana fruit 2 times =)

Hmm....apa lah miLa ni. Masuk kali ni dah dua kali tertinggal kunci dalam kereta. Yang first tu nasib baik kat rumah, so taklah risau sangat pun. Tapi harini.....Ya Allah, hikmah apa la yang Kau aturkan buat ku....

Dah lah sorang-sorang. Boleh pulak keluar kereta sehelai sepinggang tak bawak apa-apa. Baguslah..tengok kunci dengan handphone dari luar je ye miLa. Nasib baik bawak purse duit. Tapi.... tiba-tiba rasa duit bukan segala-galanya. Nak handphone!

Canggih betul zaman sekarang ni, baru perasan ketidakwujudan public phone.  Aah la..mana public phone dulu-dulu yang kat sini??? Takde dah?



Bentuk lebih kurang, kalau lah purse ni boleh bertukar jadi handphone. Jalan terakhir, terpaksa pinjam phone orang untuk telefon mak. 

Abah, jangan angkat ye...hehe (takut) Tapi, yang tak nak tulah jadi. So, awal-awal lagi dah surrender dengan abah:


 "Abah, marah saya kat rumah ye. Guna kredit orang ni. Tak boleh lama-lama."


Wednesday, 14 November 2012

tetamu tak diundang


Sedap-sedap layan Adam Hawa tiba-tiba ada tetamu yang tak diundang. Bila masa dia panjat duduk kat situ pun tak tahulah....

                                                          Pak Tam

                                                     muka kelaparan =)

Saja je buat muka seposen dia. Hmmm..nak mintak makanlah tu..kejap ye Pak Tam. Dah nak habis dah ni. hehe


p/s: syok layan kemah keming UAI=)


Setelah beberapa purnama lamanya...


Bulan puasa yang lepas mengidam nak makan nasi kerabu. Rasanya sebelum ni pernah nampak kat bazar Kluang jual nasi kerabu. Sebab dah terpingin sangat so, mintak tolonglah akak belikan. Huh..bukan bersemangat lagi tunggu waktu berbuka. Tapi, tup..tup..akak balik cakap takde pun jual. Hmmm…hampa nya. Rasa sedih sangat-sangat masa tu.. nak nasi kerabuuu =(

Masa tu pulak cuti sem, kalau kat UTM dah lama dah pergi kat pasar malam Taman Teratai belakang UTM tu. Kalau tak pun pergi kafe Kolej 9. So, mengitung hari pulak bila nak balik UTM ni. 

Tapi bila dah sampai UTM sibuk memanjang lah pulak dengan rowing. So, terlupa lah sekejap pasal nasi kerabu tu. Bila dah teringat takde transport pulak. Gigit jari jelah.

Disebabkan dah sangat..sangat..sangat….nak makan, sebelum balik Kluang untuk cuti mid sem ni miLa lunaskan dulu hasrat di hati yang dah tertangguh setelah beberapa purnama lamanya. Tak kesah dah walaupun terpaksa merengek dengan 2 orang cikgu garang. (Cikgu Nisha n cikgu jiha)Hehe..

So, dapatlah……

                                                      RM4.50

Walaupun tak sesedap selalu tapi alhamdulillah dapat juga merasa akhirnya..hehhe


Monday, 5 November 2012

terpikat vs. jatuh cinta


Fitrah bila lelaki atau wanita akan tertarik antara satu sama lain. Perasaan itu tidak boleh dipaksa atau terpaksa untuk hadir dalam diri setiap orang. Tapi pernah terfikir tak samada kita ni jatuh cinta atau hanya sekadar terpikat dengan keperibadian seseorang itu.



Bila kita jatuh cinta pada seseorang, sebenarnya kita sendiri tak tahu untuk jelaskan sebab apa kita boleh jatuh cinta dengan dia. Kalau orang tu cakap ‘aku jatuh cinta kat dia sebab dia sangat baik.’ Huh?? Itu terpikat bukan jatuh cinta namanya. Tapi... sebaiknya jatuh cintalah bila dia sudah halal buat kita. huhu..

Dan kalau boleh tukarkan terpikat tu dengan mengkagumi. Kagum takpe. Hehe. Tapi, janganlah over sangat. Biasa-biasa je ok! Tapi...kagumlah dengan Dia. Dialah pencipta kepada semua perkara yang anda kagum selama ini.=)

p/s: Ok miLa..jangan tulis je pandai. Jangan lupa buat ye =p

Sunday, 4 November 2012

hujung minggu pertamaku!


Walaupun dah nak separuh sem tapi minggu ini merupakan hujung minggu pertama miLa kat UTM. Huh..leganya dapat relax-relax.

Aktiviti pertama, beriadah dengan miss Jiha. Dah lama tak jogging sama-sama ke Tasik Tropika, UTM. Nyaman nyer rasa. Tiba-tiba rasa UTM ni sangat cantik! Masa jog tu bukan setakat dikelilingi pokok-pokok je taw, siap jumpa dengan haiwan lagi. Tapi bila dah dekat dengan geng tu apa lagi melajukan speed lah. Giler nak jog slow-slow? Habis dikejarnya cik angsa tu. Huhu..

                                                            siap ada toilet lagi..

                                                            kanak-kanak..hehe=)

On the way balik jogging tu macam biasalah singgah dulu kat Aked Meranti untuk ambil breakfast. Hehe =p Apalah miLa ni…dah penat-penat jogging lepas tu pergi kutip balik lemak-lemak tu semula. huhu.. Takpe..orang kata kalau ambil breakfast takde effect sangat pun. Hmm..macam biasa ayat nak sedapkan hati..hehe

Aktiviti kedua, pergi rumah Nisha. Terima kasih sangat-sangat kat Nisha sekeluarga sebab menjemput kami untuk makan tengah hari kat rumah. Macam-macam lauk ada. Tingkyu Cik Mas! Rugi siapa yang tak datang..


kari ayam

hati dan pedal

ikan jacket

sayur

ulam!

sambal belacan =)

Cakap je makan tengah hari last-last sampai ke petang kat sana. Siap makan petang pulak. Huhu.. yang paling best, siap belajar buat kuih siput pulak tu. Hehe.. Alamak..malunya kantoi tak reti buat. Terasa loser giler masa tu. Tapi, nasib baik ada geng =p

gadis-gadis =p

try and  error...

macam-macam saiz ada..hehhe

Mak pun dah lama tak buat kuih tu masa raya. Ingat lagi masa kecik-kecik dulu, bila nak tolong buat kuih tu mesti mak tak kasi. Yelah, bukan tolong sangat pun nanti. Tolong bersepahkan je lebih. Hehe.. Ala..mak....kalau dulu mak kasi akak buat mesti akak dah pro kan buat siput tu..(perasan) =)

Aktiviti ketiga, sauna di bilik! Yeah…takde karen(elektrik)! Masa nilah boleh rasa sedap hati walau tak buat kerja apa-apa pun. Hehe..


Saturday, 3 November 2012

JPO -> Jom pi outing!


Tadi nampak coursemate pergi sekolah untuk siapkan assignment Telekomunikasi dan Rangkaian. Dalam hati syukur sangat! 

Alhamdulillah…sebab awal-awal lagi kitorang dah siapkan. So, tinggal nak hantar report je minggu depan. Biasalah kan sebelum nak cuti-cuti ni, mesti banyak giler assignment yang perlu dihantar. 

Dan seperti biasa jugak, mesti buat kerja last minit. hehe.. Tapi kali ini baik sikit kut, sebab awal-awal lagi dah pergi buat survey. Kan Jiha n Nisha? Dapat pulak cable besar kat sekolah tu, hehe senyum besar jelah. =) Mekaseh my bro!

                                                   sk taman molek

                                            ada gaya cikgu tak? hehe

Dalam satu setengah jam, semua dah settle. Syukur je bila tengok jam masih awal lagi. Hmm..otak mulalah ligat berfikir next destination nak ke mana. Takkan dah nak balik terus u kut. Lagipun bukan selalu dapat keluar macam ni.huhu..

Perut pulak dah mula berirama gaya bebas. Maknanya kena pergi tempat yang ada tempat makan. Ala..semua tempat ada tempat makan. Tiba-tiba teringat budak-budak ni cerita ada sale kat Johor Premium Outlet (JPO).

                                            Johor Premium Outlet

Kebetulan cik Jiha pun belum pernah jejakkan kaki kat sana, so….hmm…memang ke sana lah jawabnya. Lagipun kat sana ada food court. Cuma..hehe..harganya pun boleh tahan jugalah. Sekali-sekala takpe=) Ayat nak sedapkan hati. Huhu

Tapi yang lawaknya bila sampai sana tak masuk satu kedai pun. Huh..apalah. Eh..betul lah! Kan tujuan asal nak makan. So masuk food court jelah. Pheuwww..pergi JPO semata-mata nak makan je???

                                                 food court JPO

                                                        se'eksklusif' harganya juga=)

                                            macam-macam ada..hehe

                                                  pilihan hati kami=)

                                                  yummy~ rm8.90

                                                                jom makan!

                                                   syg kamu! hik3

                                           last pic from me! =p
  
po

jom tengok-tengok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...