Followers

Saturday, 12 July 2014

Cara baca Qunut Nazilah



Alhamdulillah..harini dah masuk 14  Ramadhan. Tinggal 1/2 Ramadhan lagi. Semoga kita semua dipermudahkan untuk menjalankan amal ibadah sepanjang bulan yang penuh berkah dan rahmah ni.

Bersyukur lah dengan segala nikmat yang kita perolehi. Kita dapat bersahur berbuka dengan amannya. Sempurna. Tapi apa nasib saudara-saudara seIslam kita di Gaza kan? Sedih..untuk angkat senjata ke sana memang tak mampu. Cuma mampu angkat tangan berdoa jelah.

Baca lah Qunut Nazilah setiap kali solat. Pendek je..tak sampai semninit pun. Insyaallah..semoga mereka sentiasa berada dibawah lindunganNya.

Pada mulanya miLa sendiri pun tak berapa tahu cara nak baca doa qunut nazilah. Cari-cari, rasa nya memang tulah cara yang betul. Sebab yakin sumbernya.

Qunut Nazilah kita boleh baca setiap kali solat fardhu. Baca semasa rakaat terakhir selepas bangun dari ruku’ untuk ‘Itidal. Macam kita baca doa qunut semasa solat fardhu Subuh.

Ada 3 cara baca doa setiap kali solat:
1)      Baca doa Qunut macam kita solat Subuh
2)      Baca doa Qunut Nazilah sahaja
3)      Baca doa Qunut Subuh dan kemudian baca doa Qunut Nazilah

Qunut Nazilah

Kalau tengok kan doa nya memang panjang. miLa pun take time jugak nak hafal. So, mula-mula dulu miLa baca selepas solat. Itupun tengok kertas. Insyaallah..lama-lama nanti kita boleh hafal.

Soalan yang selalu orang tanya:

Boleh ke baca Qunut Nazilah ni dalam solat sunat?
Jawapan: Tidak disunatkan pada solat sunat. Hanya untuk solat fardhu sahaja.


Boleh ke baca secara bersendirian?
Jawapan: Boleh.

Untuk lebih pasti boleh baca kat link sini.. sini..sini..


  
Adik-adik kita kat Palestin ni berlumba-lumba nak hafal Al-Quran. Sebab, syarat utama untuk sertai Briged Izzudin Al-Qassam ialah harus hafal Al-Quran 30 juzu’. Adik-adik ni berusaha untuk hafal Al-Quran, so…kita usahalah untuk hafal Qunut Nazilah. J


Tuesday, 8 July 2014

Saya Nak Kad Raya By Cik Akak



Contest pertama untuk tahun ni. Excited join sebab dah lama rasa nya tak dapat kad raya. Hehe.. Yang menariknya, cik akak akan bagi free kad raya kepada 55 yang terawal. 
Jom join J



Nak join klik sini :)

Thursday, 3 July 2014

sahabat selamanya...

Bismillahirrahmanirrahim…


Assalamualaikum w.b.t…

Alhamdulillah, aku dipertemukan dengan sebuah persahabatan yang tak ternilai harganya. Kadang-kadang tu tak pernah pun anggap yang 2 makhluk Allah ni sebagai kawan, sebab dah rasa macam adik-beradik sendiri.

Rasanya dah banyak kali dah terkena, bila sesiapa yang jumpa cakap yang kami ni adik beradik. It’s funny. Nak kata kan muka kami ni sama..hmm..takde rasanya.

Gaduh? Hmm..it’s normal for us. Haha
Kalau gaduh pun kejap je dah bertegur
Kalau masam muka kejap je dah tersengih semula
Kalau marah kejap je dah bercuit

Kadang-kadang rasa pelik, makin gaduh tapi rasa makin rapat
segala masalah dah tiada dinding penghalang
memang kami akan share

Banyak dah benda yang kita dah lalui sama-sama.
Susah senang
Pahit manis
Getir bahagia

Pengalaman jumpa tok bomoh yang mengarut pun kami ada.
Tagline tok bomoh tu, “Nampak Kaabah tak?”
Kami akan gelak kalau teringat semula moment tu.
Semoga Tok bomoh & the geng menemui hidayah Allah.

Bukan mudah untuk padam kenangan tu semua. Walaupun kadang-kadang ada rasa pahit, tapi masih tersirat manis madunya.

Sayang dan sentiasa rindu kan korang, Najiha Mohd Saimi & Siti Anisha Samsudin J

Mungkin dulu mila tak pernah perasan apa hikmahnya,
Tapi sekarang alhamdulillah..
Rupa-rupanya terlalu banyak hikmah yang Allah telah aturkan sepanjang pertemuan kita,
Semoga ukhuwah yang dibina tidak terantai dengan kesibukan dunia,
Dan semoga ikatan yang terbina tidak putus hingga ke syurga,
Terima kasih untuk segalanya….



p/s: Entry ni untuk kamu berdua yang suka stalk blog mila, jangan gelak-gelak baca entry ni ye,,hahaha

Thursday, 26 June 2014

I'm back!



Bismillahirrahmanirrahim…



Assalamualaikum w.b.t…


Lama dah tak update blog ni. (sila ignore entry kelmarin..hehe..entry karat tahap reput) 3 bulan tak silap. Hm..sibuk dengan final sem. Alhamdulillah selesai semua nya. Terima kasih kpd semua yang sentiasa ada disisi terutamanya mak dengan abah. Mak abah…tq sangat-sangat J Family..teman..…dan kawan-kawan especially Najiha Mohd Saimi dan Siti Anisha..terima kasih semua. (macam ucapan menang ABPBH) Tak sabar nak konvo! hihi


muka gembira selepas present projek tahun akhir


bersama supervisor, Dr. Nor Hasniza Ibrahim


Masa belajar dulu selalu duk pening nak siap kan keje, dah habis ni pening nak cari kerja pulak. Sebab graduan pendidikan macam miLa ni ada masalah untuk penempatan. Senior miLa pun masih ada yang belum posting, kebanyakan dorang hanya menjadi guru simpanan. Aduhh..sedihnya.
  
Sebelum ni kan miLa cakap tak nak sambung master sebab kesian dgn mak ayah miLa. Kononnya nak terus keje, hehe,,tup,,tup,, abah dgn mak paksa suruh sambung lagi. Dorang cakap, “No objection!” haha


Dalam suka dapat sambung, sebenarnya kesian kat mak abah. Terpaksa tanggung budak yang nakal ni sambung belajar lagi. Bila lah dorang nak dapat merasa gaji miLa L

Insyaallah kalau ada rezeki bulan September nanti daftar balik kat UTM. Huhu So, sepanjang hampir 2 bulan ni duk goyang kaki jelah kat rumah. Macam sebelum ni, nak kerja tapi mak abah berkeras tak kasi. Alasan yang diberi, tolong mak abah je kat rumah. Padahal nanti anak dia ni kerja nya duk makan tido je L 


Tuesday, 24 June 2014

Allah..terima kasih untuk dia

Bismillahirrahmanirrahim…


Alhamdulillah...syukur atas anugerah yang diberi,
Mengatur kisah pertemuan ini,
Mengukir kasih antara dua hati,
Allah..peliharalah batas kami,
RedhaMu kami cari.

Allah..terima kasih untuk dia,
Labuhkanlah kasih yang terukir ini,
Ikatan suci, khatimah cinta yang diimpi,
Fil jannah moga kekal abadi.


Aminn... ;)




p/s: cari huruf tersembunyi :) 

#entrytaktahumalu


Saturday, 15 March 2014

Baucar terakhir


Bismillahirrahmanirrahim...


Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah dapat merasa lagi BB1M. Walaupun agak kontroversi sikit sebab awal-awal ritu ada yang cakap dah up jadi RM300. Tapi syukur lah daripada langsung tak dapat, RM250 tu pun dah terlalu cukup. Rasanya kalau takde baucar ni jangan harap lah nak beli buku.

Singgah kedai buku memang lah selalu tapi, lebih  sekadar membelek dari memiliki. Apalah..dengan ilmu pun nak kedekut kan? Tapi itulah diri kita. Harga sepuluh ringgit itu terlalu mahal untuk sebuah buku. Tapi sanggup mengeluarkan berpuluh-puluh untuk beg, kasut dan benda-benda lain. Padahal ilmu itu sampai bila kita boleh guna. Berbanding dengan beg atau kasut, bila dah rosak ke tong sampah la tempatnya. Bukan nak mengata tapi diri ni pun sama. hehe

Tapi tak guna jugak kalau membeli sekadar letak tersusun rapi di rak kan? Kena bijak memilih, beli buku yang kita minat dan yang kita akan baca. Hmm..mungkin ini kali terakhir dapat BB1M. Tapi kalau ada rezeki sambung master bila-bila nanti Insyaallah dapatlah merasa lagi. Itu pun kalau sambung. Doakan. Hehe..


RM200


Thursday, 13 March 2014

borang "hari jubah"



Bismillahirrahmanirrahim...



Assalamualaikum wbt,





Semalam dapat borang dari ketua kelas. Bila pegang dan baca isi-isi borang tu rasa sebak tiba-tiba. Ya Allah, 4 tahun kejap je masa berlalu. Dah nak habis dah degree miLa. Rasa macam baru je lagi mak ayah mila hantar masuk UTM ni.

Kalau di ingat kan semula macam-macam dah harungi. Suka..duka.. Pengalaman yang sangat berharga, tak ternilai rasanya. ‘Pengalaman ibu segala guru’. Tapi cukup ke ilmu dan pengalaman yang ada ni untuk hadapi untuk masa yang akan datang?

Teringat satu motivasi, tapi lupa terbaca kat mana. Motivator tu cakap, menuntut ilmu ni tak semestinya kena pergi sekolah, kena ada pen dengan kertas, kena dengar cikgu mengajar kat depan. Tapi menuntut ilmu tu sangatlah meluas. Bila dan kat mana-mana pun kita boleh dapat ilmu. Cari lah ilmu, insyaallah kita tak akan rugi. Dan beramal lah dengan ilmu yang kita ada.

Terjumpa satu hadits Imam At-Tarmidzi,

“Sesungguhnya kami mendengar Al-Quran yang menakjubkan.
Sesiapa yang mendapat ilmu daripadanya, ia pasti unggul.
Sesiapa berkata dengan menggunakan konsepnya, ia berada dalam kebenaran.
Sesiapa menetapkan hukum dengannya, ia pasti berlaku adil.
Sesiapa mengamalkan kandungannya, ia pasti diberi pahala,
Dan sesiapa mengajak orang lain kepadanya, ia pasti akan ditunjukkan kea rah jalan yang lurus.”


p/s: sama-samalah kita doa kan kejayaan kita di dunia dan akhirat.


Wednesday, 12 March 2014

doa senjata mukmin: pray for MH370




Bismillahirrahmanirrahim...


Assalamualaikum wbt,

Hari ni dah masuk hari yang ke-5 MH370 hilang. Puas memikir ke mana MH370 menghilang. Macam-macam toeri terbaca. Kat FB, blog sampaikan kat wassup pun ada je yang share teori ke mana hilangnya MH370. Ada yang tak masuk akal pun ada.

Nak tengok berita kat tv kalau dalam UTM  ni kena pergi kafe. Nak streaming berita pun internet macam biskut. So, setiap masa bukak radio kat handfon sebab nak tawu perkembangan terbaru. Ini kita yang takde pertalian darah dengan mangsa. Lagi kan pula kalau mangsa tu antara ahli keluarga kita sendiri. Macam mana lah perasaan dorang kan?

Kalau kita ni yang tak sabar2 nak tawu berita terbaru, dorang lagi lah nak tawu. Kalau kita sedih, dorang lagi lagi lagi la sedih. Ya Allah, tabahkan lah hati mereka dalam menghadapi setiap ujian dan dugaan dariMu.

Walau apa pun yang dah terjadi kat MH370, terhempas, kena sorok dengan makhluk Allah yang lain, kena rampas atau apa pun sekali yang terjadi, kita kena berdoa. Hanya Dia yang berkuasa. Dia yang menentukan segalaNya. 



Dari sudut yang lain, berdoa je bukanlah tak perlu bertindak apa-apa. Tapi belajarlah dari kesilapan yang telah berlaku. Perbaiki kelemahan. Contoh, kes 2 penumpang yang guna pasport palsu. Macam mana boleh terlepas? Macam-macam lagi kelemahan kita. Dan sebagai negara yang majoriti rakyat beragama Islam, majoriti pemimpin-pemimpin negara pun beragama Islam buka lah mata dan hati kita. Renungkan lah apa yang telah terjadi. 



Friday, 7 March 2014

yang tertangguh...




Untuk kali kedua perkara yang sama terjadi semula. Tak pasti sama ada air mata yang mengalir tu tanda keinsafan atau kegembiraan. Alhamdulillah..Kau berikan kepada ku apa yang di cari. Bertambah sikit lagi dah. Rasa lebih tenang. Sayu. Semua bercampur baur.

Untuk kali pertama dulu, tanpa segan silu air mata ni mengalir tanpa menghiraukan sesiapa yang ada ketika itu. Dan untuk yang kedua ni, perasaan yang sama hadir. Allah..istikhamah itu yang aku perlukan. Tapi susahnya…

Nak tunggu berapa lama lagi ye? Sampai bila nak ditangguh? Lebih selesa rasanya berkeadaan begitu. Tapi, apa guna nampak baik di luaran namun di belakang masih banyak lagi benda yang perlu ditinggalkan. Semuanya tak seiringan. Payahnya…





p/s: nak seribu daya, tak nak seribu dalih. lawan si tanduk!


save the date!


Bismillahirrahmanirrahim...


Assalamualaikum w.b.t....

Nampaknya bila balik rumah jela baru dapat update blog. Kalau balik u rasa macam tak sempat je. Dengan wifi utm yang macam biskut kejap ada kejap takde. Macam-macam cerita kalau nak diikutkan, tapi tak tercerita. Hihi

Tahun ni dah mula dah member invite walimatulurus dorang. Setiap kali g wedding member2 rasa macam tak percaya je. Yelah…dulu g wedding dengan family. Gi pun sebab wedding sedara mara. Sekarang ni gi wedding kawan-kawan plak. Aduh…dah besor rupanya miLa ni..hehe

Ni minggu lepas punya cerita. Member masa form 4-5 dulu. Ni entry masa dorang tunang dulu. 'jodoh maktab yang seterusnya' semoga kekal bahagia till jannah to both of you. semoga menjadi keluarga sakinah mawaddah wa rahmah. amin.... 


tahniah misao n hanis!


Balik rumah ni pun dapat lagi satu invitation. 22/3 ni. Pening gak ni. Sebab sabtu miLa ada tusyen. Nampak nya lepas tusyen tu terpaksa la rushing drive balik kluang. Kang tak pergi tak sedap pulak. Takpelah jb kluang tak jauh mana kut, sejam lebih sampailah.


22/3 - tahniah kak syida :)


5/4 nanti kat segamat pulak. Hmm..pun kena pergi gak ni. Best pulak pergi wedding orang ni. haha..mak cakap pergilah, boleh amek berkat. OMG mak..mak…


5/4 - erin dan fikri :)



p/s: terpandang kat kad kahwin tu tulis 'kepada: cik nurshamela saim' Bila la cik tu nak bertukar jadi puan kan. hehe.. okay...mula dah berangan..huh!


Saturday, 15 February 2014

Tusyen si kecil


Bismillahirrahmanirrahim…

Assalamualaikum w.b.t…

Untuk semester terakhir ni, alhamdulillah jadual kelas tersangat goyang kaki. 14 jam kredit je, 10 jam kredit untuk subjek dan 4 jam kredit untuk PSM (Projek Sarjana Muda) Dalam seminggu, cuma 2 hari saja kaki ni menapak ke kelas. Awesome! Bahagia nya..Hehe.. Isnin dan selasa je. Hmm..nampak nya tak dapat lah nak merasa kelas pada hari Ahad (Johor dah mula cuti pada hari jumaat dan sabtu).


Maaf, gambar tak jelas :p


Memandangkan kelas tak padat dan selalu je kesempitan duit tiap kali hujung semester, so semester ni miLa amek part time tusyen kat taman u untuk mengajar Sains dan Bahasa Melayu. Rasanya takde masalah sangat kut, sebab pengalaman masa LM (Latihan Mengajar) ada. So, kena tambah bacaan sikit-sikit, Insyaallah miLa cuba yang terbaik untuk anak-anak murid tusyen ku (poyo nye ayat). Hehe..

Cuma yang kekoknya, sebelum ni mengajar umur belasan tahun, kali ni kena ajar..alahai…comel-comel nya. 6 hingga 12 tahun. Dari awal dah spare gula-gula dalam beg J Hm..rasanya kena tambah ilmu lagi ni macam mana nak handle anak-anak kecil tu. huhu


Suasana dalam kelas..comel sangat. Kat luar lagi cantik, tapi segan nak snap :p hehe


Pelajar 8 tahun

Pelajar 6 tahun

Aktiviti dalam kelas. Cikgu cerita, awak tulis :)


Hm..kira wat part time tusyen ni sambil menyelam minum air kut, dapat lah miLa tambah pengalaman sikit. Mana tawu, posting lambat dapatlah miLa jadi guru tusyen ke.. bukak pusat tusyen ke (berangan je lebih) hehe. Tapi tak mustahil kan? Insyaallah..



p/s: tq nisha sebab offer job ni J Gud Luck Nisha n Jiha. Semoga dipermudahkan urusan kita J


Friday, 14 February 2014

tips: muka tomato :)


Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t...

Entry kali ni miLa nak share sikit keistimewaan buah tomato yang mampu melicinkan kulit wajah. Haha..walaupun tawu diri ni tak layak nak share pasal tips-tips kecantikan ni. Tapi, Ini kisah benar, bukan niat untuk menguntungkan peniaga-peniaga tomato. Hehe

Siapa yang berminat boleh cuba. Mudah je. Tapi rasanya ramai yang dah tawu kut. Hehe.. Hm…ambil  tomato (jangan lupa mintak izin kalau mak beli untuk masak..hehe). Basuh dulu. Lepas tu, agak-agak la nak guna banyak mana ikut saiz. Kalau saiz yang sedang-sedang tu, belah ¼ je. Kemudian lumur kat muka (tonyoh-tonyoh je..hehe). Biarkan dalam 20 minit. Lepas tu basuh.

Agak berlendir sikit. Tapi dah lama-lama nanti dia akan kering. Insyaallah tak rugi mencuba. Kalau dapat buat seminggu sekali pun takpe. Hari-hari lagi bagus. Hasilnya akan cepat nampak. huhu


sumber gambar: healingtomato.com



p/s: balik cuti, pelik tengok dalam peti ais ada stok buah tomato. Haha.. Nasib baik ada yang mengaku. “mak pun nak cantik gak” hehe..sayang mak J


Thursday, 13 February 2014

Saya pilih mak abah! :)




Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum...



Alhamdulillah pejam celik dah masuk semester yang ke-8, insyaallah lagi 3 bulan dah boleh lah tarik nafas lega untuk degree miLa. Fuhh..lega sikit la. Hm..tapi lepas ni nak kena duk memikir soal kerja pulak. Dengan isu posting bagi graduan ISMP (Ijazah Sarjana Muda Pendidikan) yang masih tak pasti.



Malah macam-macam versi dah sekarang ni dengar. Dengar khabar angin, siapa yang dapat CGPA 3.5 akan didahulukan dulu. Ada yang cakap kemungkinan lepas ni posting kat Sabah Sarawak je. Huhu..macam-macam. Tak sanggup nak dengar versi lain.

Antara faktor kurang jumlah pengambilan guru baru sebab, cikgu takde yang pencen. Bila umur untuk bersara 60 tahun, jadi cikgu yang sepatutnya pencen umur 56 dorang kena tunggu lagi 4 tahun. Jadi, dalam tempoh 4 tahun takde cikgu yang pencen, melainkan yang tak nak sambung ke 60. So, mengharapkan ada sekolah-sekolah baru bukak jelah.

Tengok senior-senior yang lepas pun masih ramai yang belum posting ke mana-mana. Kalau senior-senior yang lepas pun belum posting, lagikan miLa ni?? So, dengar banyak ura-ura member lain yang nak sambung Master. Sebab sementara nak tunggu posting, dalam masa  setengah tahun (kalau sambung bidang yang berkaitan dengan degree) je da ada master.

Hati memang la nak, siapa yang tak nak sambung belajar. Tapi…………..hm…miLa tak boleh kut. Entah la dilemma gak ni. Kesian pulak dengan mak ayah. Ayah dah 74 mak 60. Huhu.. bila la agaknya dorang nak merasa gaji dari titik peluh miLa sendiri. hehe. Asyik dorang je yang menghulur. Dorang selalu cakap,

“Kakak (panggilan miLa kat rumah) masih bawah tanggungjawab abah. Kalau ada apa-apa bagitahu je”

Hmm..memang la miLa ni anak bongsu. Kakak dengan abang lain semua da keje. Tapi tak sampai hati laaaa………..dalam usia abah sekarang ni patutnya dah tak perlu mengharap mak ayah lagi kan? huhu. Kalau nak sambung master memang la akan ada scholarship mana-mana. Tapi, mesti akan ada  ketika yang miLa perlukan bantuan dorang. Tak cukup duit ke ape ke. Hm.. ada terfikir gak sementara amek master nak wat part time. So, boleh la cover sikit. So, tak payah la menyusah kan dorang.

Tapi rasa macam dah lama sangat belajar. Dah sampai masanya miLa spent time untuk dorang. Pernah dengar mak cakap,

“Cepat lah kakak habis belajar tu, bila lagi nak berkepit dengan mak, nanti dah nak kahwin pulak”

Haha..apa la mak ni..lama lagi la mak..hehe..orang tu masuk minang kita pun lum lagi. Mak dah terfikir macam-macam. (Opsss..hehe)

Aish….entah la..dilema (poyo je ayat..hehe) So, rasanya tak kut. Plan sekarang ni, insyaallah habis belajar nak apply dulu kat PPD untuk jadi guru ganti. Dan apply semua jawatan guru. Tak kiralah under kementerian pendidikan ke, MRSM ke, kolej-kolej ke, matrikulasi ke. Kalau nak hantar miLa ke Sabah Sarawak pun insyaallah miLa akan pergi kalau dah ditentukan itu rezeki untuk miLa. Untuk Master, hmmm..takpe lah. Insyaallah bila ada rezeki nanti miLa sambung. (Ilmu tak mengenal usia J ) Yang utama sekali sekarang ni mak abah. Rasanya dah sampai masanya untuk miLa berjasa kepada dorang pulak. Kakak sayang mak abah……………..


sarangheaaa.....


p/s: Ya Allah, permudahkanlah rezeki ku.


po

jom tengok-tengok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...