Followers

Wednesday, 24 July 2013

Penting ke status si dia?


Bismillahirrahmanirrahim…

Sebagai seorang perempuan, mestilah kte mahukan kehidupan yang lebih baik selepas berkahwin, tapi penting ke kita melihat pekerjaan si dia?


pangkat dan darjat..hehe..


Dan sekiranya kita boleh menerima dia seadanya, bagaimana kte nak meyakinkan kepada kedua ibu bapa kte yang sudah pasti mahu mencari bakal suami yang terbaik untuk anaknya?

Meh..kongsi sikit pendapat korang...terima kasih :)


23 comments:

  1. Salam Cik Puan Mila, selamat sahur :). Yang penting restu ibu bapa. Mengenai pekerjaan, jodoh, rezeki, ajal maut telah ditentukan untuk setiap manusia. Bagi peluang si dia, berbaik dengan ibu bapa. Rezeki yang nampak sedikit, jika si dia jenis yang pemurah, rezeki bakal bertambah. Datang rumah, bawa hadiah sikit. Makanan ke, baju ke, ambil hati mak ayah. Nak anak, baik2 ngan mak ayahnya :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..slamat besahur jugak buat akak..huhu
      hmm..restu mak ayh mmg penting..setuju dgn akak, kalau si dia pemurah insyaallah rezeki bertambah..tq ye..nsihat yg sgt bergune dr akak :)

      Delete
  2. salam, bercinta ikhlas kerana allah. bukan semata2 keistimewaan contoh muka yang hensem . ingat perempuan boleh kenyang ke kalau tatap muka hensem si suami tu je ? hati dan agama tu penting. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..tq syuk..alhamdulillah mila tak pandang semua tu..cuma sekarang ni masalahnya nak yakin kan keluarga..huhu

      Delete
  3. pendapat akak, jangan hanya disebabkan terlalu cinta kita menjadi buta hati menerima dia dengan sewenangnya, kembali kepada Allah dan ibubapa.. namun jika dia memang dah jodoh kita, terimalah kekurangan dan kelebihan dia dengan seadanya.. perkahwinan untuk saling lengkap melengkapi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..betul cakap kak aiza semua..ape2 pun kte kena kembali kepada Allah dan ibubapa kte..sebab kadang2 kte sanggup ketepikan ibu bapa semata-mata dah sayang sangat kat si dia..minta djauhkan..huhu..Insyaallah kalau dah jodoh tak kemana kn kak? kte bersabar jelah..

      Delete
    2. lupa..hehe..tq kak aiza :)

      Delete
  4. erm , penting juga sebab dia yang akan jaga kita nanti...dan satu lagi , nak yakinkan parents tu susah...tapi , kalau yakin dia mampu berubah mencari rezeki yang leih baik , so why not just go on....rezeki tu DIA yg beri , maybe sekarang gaji dia hanya 2000 je , tapi maybe lepas khawin jadi 5000 , siapa tahu , kan ? DIA yg tentukan , so try guna hujah tu untuk yakinkan parents...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..memang susah nak yakin kan parents..kte kena balik lagi ada la..kena banyak bersabar ek..dan selalu dengar orang cakap lepas kahwin rezekinya lain..huhu..tq nang :)

      Delete
  5. tak kiralah dia gaji lebih ke..kje bgus ke dari kita.. yang penting kita faham antra satu dgn yg lain..buat apa duit byak2..klu satu hri diuji tiba2 duit tak da.. apa rsa pasangan..biarla kita hidup bersederhana dgn hti yg tenang..bersyukur apa yg kita miliki..tpi jgn sesekali ketepikan ibu bapa dlm bab jodoh ni..mintala restu mereka..klu ada jodoh dan mereka memahami mereka..insyaAllah semua di permudahkn..
    p/s..ham2..mcm nk dekat je mila..heee..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju dengan akak..tq kak zara :) nasihat akak sangat berguna..restu ibu bapa memang sangat penting..hehe..amin..insyaallah..kak zara doa kan ye..heee =D

      Delete
    2. Amin.. segalanya dipermudahkn..=)

      Delete
  6. erm..sebab tak pernah jadi..jd tak tahu la nk ulas..hehe
    cuma cam akk ni kje tak bape ok..jd berharap la dapat bkal future hsbnd yng kje ok..tu je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..bagi mila yang penting dia rajin bekerja..Insyaallah rezeki akan datang..huhu..tq kak mimie :)

      Delete
  7. xptt kalau kita plih mcm 2..sbb dh terbukti contoh lg nyata Rasulullah sndri =) kn Siti Khadijah kaya..psal mak bapa 2 kena bincang elok2..xkn la dia nk ank xbhagia..hm xsuka la mak bapa yg jual anak..ishhhh (marah neh) ha3 :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..saba fais..marah nty cpeat tua..hehe..hmm..tula..dah terbukti Rasulullah kte kn..tp orang sekarang ni memang pandang pada harta..alasan utama takut anak dorang tak bahagia nanti..insyaallah..mila rasa harta bukan jaminan kte bahagia atau tak..ape pn setuju ngan fais..huhu..tq bg pendapat :)

      Delete
  8. bagi perempuan yang mementingkan kerjaya darjat pekerjaan adalah penting....mestilah mereka memilh org yang berdarjat tinggi...tak semua wanita boleh menerima suami atau Bf nyer berkedudukan rendah darinya....marilah follow blog saya....sharing is caring...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm...memang ada yg camtu..tapi tak boleh lak ek..huhu..tq komen..insyaallah mila follow nanti..btw, tq komen :) salam perkenalan..huhu

      Delete
  9. yup..tu betul..kalau dapat kje ok, pastu malas buat kje pun fail jgk kan..hihi

    ok la..sebab ni nak raya, akk tmbahkan lagi duit tabung awk ye..hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tawu takpe..dapat keje yg bagus tapi malas pun payah gak kn..haha

      hehe..tq kak mimie :)

      Delete
  10. Kalau perempuan tu jenis mata duitan & mementingkan standard, of course la dia kisah pasal pekerjaan bf dia. Pendapat saya, cinta kalau takde duit pun tak guna jugak kan? Tapi perempuan sekarang dah bijak memilih. Mak ayah pun of course la nak tengok anak diorang bahagia. Tak semestinya kalau nak bahagia kena kahwin dengan orang kaya. Yang penting, lepas kahwin kena la usah sama2 tingkatkan taraf hidup untuk keselesaan bersama. Hehe ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahhh..setuju dgn aida :) yg penting lepas kawin usaha sama2 tingkat kn taraf hidup..cinta kerana harta x kemane :) cintalah kerana Allah..insyaallah diberkatiNya..hihi...

      Delete

po

jom tengok-tengok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...