Followers

Monday, 4 February 2013

Sinteng..apakah??


Dua entry dah harini. Amekaw..lepas geram selepas sihat. Hehe.. alhamdulillah.. J Kepada kak ana jingga dan rina mekaseh ye sebab wish kat miLa masa tak sihat ritu. Jazakillahu khoir J

Jemput singgah blog kak ana jingga (klik sini)dan rina (klik sini).

Okay, back to the topic! Sinteng? Pernah dengar tak? Hmm…da hampir 22 tahun miLa hidup, harini baru tahu kewujudan makhluk Allah yang bernama sinteng. Sinteng ni sejenis makanan laut, adik beradik kupang . huhu.. Meh tengok ni…



Mak aih…susah nak bersihkan sinteng ni sebab dia berlumpur. Tenyeh pakai berus periuk baru bersih. Cengkerang sinteng ni cantik, hmm..rasanya pernah nampak orang buat hiasan pakai cengkerang dia ni. huhu

Mak miLa pun tak tahu nak di apakan dengan benda ni. First time ni kitorang jumpa benda alah ni. haha.. Nak buang tak baik pulak sebab orang dah bagi. So, ayah suruh mak try error rebus dia. Semua jakun tunggu apa jadi ngan sinteng tuw.  Dalam 10 minit rebus, tiba-tiba cengkerang nya terbukak sikit-sikit. waa.......(nampak tak kejakunan kami?? haha)


Tapi jangan terkejut masa rebus tu tiba-tiba muncul sinteng bersaiz kecil. hmm..pelik! Masa basuh tu takde jumpa pulak sinteng kecik. Huhu. Sebenarnya sinteng kecik ni ada dalam sinteng besar. Bila sinteng besar terbukak masa rebus tu, sinteng kecik keluar lah. Huhu..tak paham? Paham-pahamkanlah..hehe

Rasa sinteng?? hmm..sedappp..! Rasa lemak-lemak sikit. huhu. Tapi, nak ingatkan masa rebus tu jangan letak garam sebab sinteng ni dah cukup rasa masinnya.



p/s: Terjumpa blog cerita psal sinteng ni gak, meh singgah. (klik sini)

2 comments:

  1. ingtkan senteng.. hihihi..
    sedap ke sinteng ni?

    ReplyDelete
  2. hihi..bukan2 kak eah..sinteng ni sjnis hidupan laut..adik beradik tiri kupang kut..rase dia lg sedap dr kupang..sinteng rase dia lemak2 skit..tp mak miLa rebus je smlm..sbb tak tahu nk masak apa..huhu..

    ReplyDelete

po

jom tengok-tengok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...