Followers

Friday, 26 July 2013

Cara untuk meringankan blog


Bismillahirrahmanirrahim…

Tadi jalan2 kat blog mama, bacalah entry "Jom Timbang Berat Blog Anda". Mama ada kasi link untuk timbang blog, so mila pun cuba la. Oh My Blog! Obesiti macam tuan nya jugak. Hehe.. mama cakap paling cun berat blog dalam 100kb je. Nak tawu miLa nye berapa?? 420.46kb !! haha..

La…so, selama ni orang lain nak bukak blog mila loading tahap siput bab1 la ye?? hehe.. Ya ampun..ni semua gara-gara widget yang miLa pasang. Mana tak berat kan. Tapi nak buang sayang, almaklum design background blog tak berapa nak cantik. So, bila tambah2 widget tu baru la nampak meriah sikit (perasan) hehe..

Jadi, mila jumpalah pak cik ‘google’ tadi. Search cara nak buat blog ringan. Terjumpa satu entry ni, "Tutorial: Nak ringankan blog/cepatkan loading blog". Tq owner blog tu, Ameno World. miLa dah copy code yang awak bagi tu. Alhamdulillah..miLa rasa macam membantu. Berbeza lah dengan sebelum ni, laju dah.

Jom try, kalau tak nak boleh remove je nanti.

Macam biasa pergi kat Design > Layout > Add a Gadget > pilih HTML/JavaScript
Dan copy paste code ni:


<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js">
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});</script>



Ok done! Jangan lupa save ye. huhu.. Selamat mencuba! Ada perubahan tak??




p/s: Excited miLa gi timbang lagi..tapi hampa..berat sama je. Tapi loading dah laju. Hm…kenapa stiil berat ek walaupun loading dah laju?

Adehh..pening..hehe



27 comments:

  1. nice info :) Qeela pny 182.36, maybe ok la tu kot :) umm maybe tu booster untuk line cpt upload kot even beratnya still sama :) rasenyela, huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh..yeke..hehe..tq qeela :) qeela ade cuba ke, ade perubahan tak? ke same je? hehe

      Delete
  2. add gadget?? lpas save dia xkluar ape2 icon ke?? berat juga blog mila ye 420++kb =)...blog sy berat x?? hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..add gadget..hmm..mmg xde icon ape2 pn yang kuar..huhu..tula..berat giler kn..macam tuan dy..hehe..blog fais siyes ringan giler..melayang-layang..haha :)

      Delete
    2. hahaha..amboi..kiranya boleh lambung2 la ye?? XD..blog cikgu ni mgkin widget yg beratkn blog..1lg..bila kita letak followers kt bwh header..gmbar2 tu jd lmbat loading =)

      Delete
    3. haha..leh tukar nama 'fais lambong' hehe..
      hmmmm...yeke...okay noted! huhu..ingat nak wat rombakan besar-besaran kat blog ni..hehe..insyaallah klau ter'rajin' =D

      Delete
    4. nmpaknya blog ni mcm dh ringan =) dh timbang berat blog??..

      Delete
  3. Hee..kak zara tak bt lagi..nantilah..rasa2 blog kak zara pun berat gak tu..hee..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..nanti dah wat gtau ye :) sibuk je mila ni kan..haha..hmm...mila nye berat sebab widget2 yang mila pasang ni..hmm...tibe2 rase macam nak buang..nak tukar bckground skali..insyaallah..berangan je :)

      Delete
    2. Wah!! dah tukar dah..blog raya ni..selamat hari raya..hee..=D

      Delete
    3. haha..saje je kak..tapi still tak puas hati lagi..huhu..mila tak pandai edit :(

      Delete
  4. wah, akak mila pun baca rupenya blog mama. hehe
    selalu sebab banyak iklan . sebab loading serentak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti la..hehe..selalu gak perasan syuk komen kat blog mama =D
      owhh...yeke...hmm..iklan pun jadi penyumbang jgak rupenyer..huhu

      Delete
  5. Try kurangkan widget. Mungkin tu membantu untuk kurangkan berat blog ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..tula..rasa nak nyah kn segala widget yg ade..huhu..mila nga mencari idea nak tukar bckground baru :)

      Delete
  6. kadang-kadang internet slow.. tu jadi lambat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm...tula kak aiza..tapi kalau kita ringan kan blog kte, so siapa gune internet slow pun leh bukak laju.. :)

      Delete
  7. hihi.. internet slow, widget banyak, yang berat-berat.. loading lambat sikit.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..tq mama..mila usahakan supaya blog ni menjadi lightweight mcm mama..hehe

      Delete
  8. http://tengkubutang.blogspot.com/

    Done follow no 456.. follow me back ye yunk..

    ReplyDelete
  9. saya nie bertambah turun...aduh...keremping daah nie.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke? hehe..xpe2..keremping yg sihat =D

      Delete
  10. akk pun dah timbang.. erm.. blh la.. nk buang apa yang patut, dah tak tahu nak buang apa..sebab semuanya bnda penting2 je pun yang ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kalau under 200kb kire okay lagi mila rase..ni kalau dah macam atas 400kb memang kena buang la sume widget..huhu..

      dah buang widget tapi 390kb..aish..nak kena buang ape lagi ni??

      Delete

po

jom tengok-tengok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...