Followers

Thursday, 18 July 2013

Melayan ragam blog..


Bismillahirrahmanirrahim...

Namanya je dah berblog 2 tahun. Tapi ilmu berblog masih kurang di dada. Huhu.. Takpelah..slow-slow ye miLa. hehe

So..atas nasihat daripada kengkawan blog, miLa tukar setting komen. Kalau ada yang komen kena approve dulu dari miLa. Ini semua untuk keselamatan blog yang selalu meragam ni. huhu. Cer baca entry ni, klik sini. Tq syuk shusuke J

Walaupun, ramai dah tahu macam mana nak tukar setting untuk approval comment tu. Tapi ni kira ilmu kan. Sikit pun ia tetap ilmu. Sharing is caring. Chewaahh..huhu. Nah…


Cara nak tukar setting:
1) Klik kat dashboard.
2) Klik “setting”.
3) Pilih “posts and comments”.
4) “Comment moderation”, sila pilih “always”.
5) Letakkan email korang untuk terima notification approve.
6) Then, jangan lupa save setting ye. 




Ha..lagi satu. Kalau dah dapat notification kat emel, korang jangan jadi ‘gelabah cendol’ macam miLa. Hmm..almaklum baru buat, tak pasal-pasal tangan ni pi delete komen orang..haha. Mangsa pertama, mimie najib J Sori kak..tak sengaja..hehe.


Klik kat publish. Jangan klik delete. Kalau tak memang arwah la komen tu. huhu






16 comments:

  1. Ingat mula2 bt blog langsung tak tau apa ..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..from zero to heroin..kak zara da power da skang ni :)

      Delete
    2. Tak power pun mila ..semuanya tngok owg je..hee..=D

      Delete
    3. power la tu..hehe..tengok2 orang nye je dah terus pandai..kalau mila, macam2 tutorial kena baca dulu baru faham..huhu

      Delete
  2. nasib bagitau, mama harap je dah buat semua tu, tapi semua nya mama publish... eeeeiii.. takutnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..tp yang mama publish utk just komen biase kn..tu xpe mama..ni kalau komen yg berlink bnde yang pelik..haa...yg tu bahaya..hehe

      Delete
  3. Saya lebih suka readers komen dan terus keluar. Menyenangkan readers dan menyenangkan kita. Tapi kena rajin monitor balik la komen readers yang disayangi..huu :) Great entry anyway..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..tula..mila pn suke cmtu..lebih mesra..tp takut masalah lain yang timbul..so sebelum terjadi apa-apa yg lagi menyeramkan mila decide untuk tuka setting komen..hehe..tq khamsi :)

      Delete
  4. hahaha..komen akk jd mngsa pertama ehh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..aah kak..maaf ye..TER..ngeh3

      Delete
  5. he3 ni sbb tkot blog kena remove la eh =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..hehe..wlaupun blog ni tak seberapa tp dah syg bangat dah :)

      Delete
  6. Sis memang buat comment moderation ni. Nak elak spam & kadang2 hacker pun boleh masuk through comment. Huhu~ So comment yang mencurigakan tu harus la kena delete. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..tula..lagi 1, mila boleh dapat tawu ade orang komen kat blog mila..lagi2, kalau kat entry yang lama2..memang dulu tak perasan pun..hehe

      Delete

po

jom tengok-tengok!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...